Przepis na zupa meksykańska z mięsem wieprzowym 📖

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 papryka zielona, pokrojona w kostkę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
- 1 puszka kukurydzy, odsączona
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek w dużym garnku lub rondlu.
2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć aż składniki zmiękną.
3. Dodać pokrojone papryki i smażyć przez kilka minut.
4. Dodać pomidory, fasolę i kukurydzę. Wymieszać.
5. Doprawić chili, ostra papryką (opcjonalnie), kminem rzymskim, papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
6. Gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aby smaki się przegryzły.
7. Podawać gorącą zupę posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

y zupa meksykanska z miesem
winiary zupa meksykańska z mięsem mielonym
risotto z mięsem wieprzowym
leczo z mięsem wieprzowym
zupa meksykanska