Przepis na zupa ogorkowa na rosole 📖
Składniki:- 1 kg rosołu z kurczaka
- 3 średnie ogórki kiszone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek kopru
Sposób przygotowania:
1. Rosół z kurczaka zagotować w dużym garnku.
2. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.
5. Do gotującego się rosołu dodać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Gotować na średnim ogniu około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Następnie dodać ogórki kiszone i gotować jeszcze przez 5 minut.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Posiekany koperek dodać do zupy tuż przed podaniem.
Smacznego!