Przepis na zupę ogórkową na rosole 📖

Oto przepis na zupę ogórkową na rosole:

Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka (np. uda)
- 2 litry wody
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
- koperek do posypania

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie obniż ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, usuwając ewentualną pianę.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Do gotującego się rosołu dodaj warzywa oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
5. W innym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i całość razem podsmażaj na złoty kolor.
6. Do sosu dodaj ogórki kiszone i cukier, wszystko razem mieszaj przez kilka minut.
7. Gotowy sos ogórkowy dodaj do rosołu i gotuj jeszcze przez 15 minut.
8. Na koniec dodaj śmietanę i całość razem zagotuj.
9. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorkowa rosole
zupa ogorkowa na rosole
zupe na rosole
zupę pomidorową na rosole
zupe pieczarkowa na rosole