Przepis na zupa ogórkowa na warzywach 📖
Składniki:- 4 średnie ogórki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 litr wywaru warzywnego
- 250 ml śmietany (18%)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki.
2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę.
3. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy przez kilka minut.
4. Następnie dodajemy ogórki i smażymy razem przez chwilę.
5. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Po tym czasie zupę miksujemy na gładką masę.
7. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz podgrzewamy, ale nie gotujemy.
8. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
9. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!