Przepis na zupa paprykowa 📖
Składniki:- 4 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj, pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
2. Na patelni naoliwionej oliwą podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj do niej marchewkę i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę.
3. Wsyp pokrojone papryki do patelni i smaż przez kilka minut.
4. Dodaj do patelni bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
5. Po tym czasie zblenduj zupę w blenderze lub użyj blendera ręcznego, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Podane ilości składników wystarczą na 4 porcje zupy paprykowej. Smacznego!