Przepis na zupa tajska 📖

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki startej świeżej imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka płynnego miodu
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 100 g makaronu ryżowego
- Świeża kolendra (do dekoracji)
- Sos sojowy (opcjonalnie do doprawienia)

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, aż zewnętrzna strona nabierze złocistego koloru. Następnie przekładamy mięso na talerz.
2. Na tej samej patelni, na maśle klarowanym, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, aż staną się miękkie.
3. Dodajemy starty imbir i czerwoną pastę curry. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając, aby aromaty się rozwijały.
4. Wlewamy mleko kokosowe i bulion warzywny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, paprykę i marchewkę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Do gotującej zupy dodajemy makaron ryżowy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
7. Na końcu dodajemy przesmażone wcześniej kawałki kurczaka.
8. Zupę tajską podajemy gorącą, posypaną świeżą kolendrą. Można również doprawić sosem sojowym, jeśli wymaga tego nasz smak.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa tajska z kurczakiem i makaronem
tajska
zupę tajską
kuchnia tajska
zupe tajska pikantna