Przepis na zupę tajską 📖
Oto przepis na tradycyjną zupę tajską:Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki pasty curry czerwonej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego lub brązowego cukru
- 200 g piersi z kurczaka lub krewetek (opcjonalnie)
- 200 g tofu, pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
- 200 g pieczarek lub innego ulubionego warzywa (np. papryka, cukinia)
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sok z 1 limonki
- Kolendra do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj czosnek i cebulę, smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie.
2. Dodaj pastę curry do garnka i smaż razem z cebulą i czosnkiem przez kolejne 2-3 minuty, aż pasta uwolni swoje aromaty.
3. Dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny lub drobiowy, sos rybny, sos sojowy i cukier palmowy lub brązowy cukier. Wymieszaj składniki.
4. Jeśli używasz mięsa, dodaj teraz pokrojonego kurczaka lub krewetki. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso zostanie ugotowane.
5. Jeśli używasz tofu, dodaj je teraz do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
6. Dodaj warzywa (np. pieczarki, paprykę, cukinię) i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
7. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.
8. Przełóż zupę tajską do misek i udekoruj posiekaną kolendrą.
9. Zupa tajska jest gotowa do podania. Smacznego!