Przepis na zupa zacierkowa 📖
Zupa zacierkowa to bardzo smaczne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Aby przygotować tę zupę, będziesz potrzebować następujących składników:- 1 litr bulionu drobiowego
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- Sól i pieprz do smaku
Na zacierkę potrzebujesz:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę, marchew, pietruszkę i por w drobną kostkę.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Wlej bulion do garnka i gotuj warzywa w nim przez około 20 minut, aż będą miękkie.
4. W tym czasie przygotuj zacierkę. Roztrzep jajko z mlekiem, dodaj mąkę, sól i pieprz, i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
5. Gdy warzywa są już miękkie, dodaj do zupy zacierkę, formując małe kluseczki.
6. Gotuj zupę zacierkową na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Twoja zupa zacierkowa jest już gotowa! Podawaj ją jeszcze gorącą, posypaną świeżymi ziołami lub pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!