Przepis na zupe cebulową bez wina 📖
Oto przepis na zupę cebulową bez dodatku wina:Składniki:
- 4 średnie cebule, pokrojone w cienkie półksiężyce
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki
- Kromki chleba, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka startego żółtego sera
Instrukcje:
1. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojone cebule i smaż je przez około 15 minut, aż zmiękną i zaczną się lekko karmelizować.
3. Dodaj sól, pieprz i cukier do cebuli i wymieszaj.
4. Posyp mąką i wymieszaj, smaż jeszcze przez 2 minuty.
5. Powoli dolej bulion warzywny lub drobiowy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
7. W międzyczasie przygotuj grzanki - podsmaż kromki chleba na patelni, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Wyłóż zupę cebulową do miseczek, posyp startym serem i podawaj z grzankami.
Smacznego!