Przepis na zupę curry 📖
Oto przepis na zupę curry:Składniki:
- 2 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka mielonego kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml płynnego bulionu warzywnego
- Sok z 1 limonki
- Sól do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku podgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
2. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż jeszcze przez około minutę, mieszając regularnie.
3. Dodaj pastę curry, kurkumę, kumin i kolendrę. Mieszaj przez kilka minut, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty.
4. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki do garnka, i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
5. Wlej do garnka mleko kokosowe i płynny bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
6. Dodaj sok z limonki i sól do smaku. Dopraw zupę według swoich preferencji.
7. Podawaj gorącą zupę curry, posypaną świeżą natką pietruszki. Można podać ją samodzielnie lub z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!