Przepis na zupę dietetyczną 📖
Oto przepis na dietetyczną zupę:Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone na plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1/2 kapusty, poszatkowanej
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
2. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę, kapustę i cukinię do garnka. Zwiększ ogień do średnio-wysokiego i smaż warzywa przez 10 minut, często mieszając.
3. Dodaj pokrojony pomidor, bulion warzywny oraz suszony tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Przed podaniem zupy, można ją zmiksować za pomocą blendera na gładką konsystencję, jeśli wolisz. Sprawdź smak i dostosuj przyprawy, jeśli trzeba.
5. Podawaj gorącą zupę dietetyczną jako lekki posiłek lub dodatek do zdrowej diety.
Uwaga: Ten przepis można modyfikować, dodając lub zmieniając warzywa według własnych preferencji smakowych. Zaprawiając zupę, można również dodać ulubione zioła i przyprawy.