Przepis na zupę pomidorową dietetyczną 📖
Oto przepis na dietetyczną zupę pomidorową:Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 ml bulionu warzywnego
Instrukcje:
1. Pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki, następnie pokrajaj na drobne kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy (oregano, bazylię, sól, pieprz) do garnka. Gotuj przez około 5 minut.
6. Wlej bulion warzywny do garnka i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut.
7. Po tym czasie zupę pomidorową odstaw na chwilę, aby lekko przestygła.
8. Następnie zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego.
9. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu i wymieszaj.
10. Przed podaniem możesz udekorować zupę listkami bazylii lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Smacznego!