Przepis na zupę fasolową na żeberkach 📖
Przepis na zupę fasolową na żeberkach:Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy, aż będą miękkie.
3. Dodaj do garnka puszkę krojonych pomidorów oraz oregano i słodką paprykę. Dobrze wymieszaj.
4. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
5. Po tym czasie dodaj ugotowaną fasolę, smażone żeberka i gotuj całość jeszcze przez około 10 minut.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Zupa fasolowa na żeberkach jest gotowa. Podawaj ją gorącą i smaczną!
Smacznego!