Przepis na zupę ogórkową na żeberkach 📖

Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 średnie cebule
- 3 ogórki małosolne
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 litry wody
- 200 ml śmietany 18%
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Smaż żeberka z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż na talerz.
2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę aż zmięknie.
3. W dużym garnku zagotuj litr wody. Dodaj żeberka, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach.
4. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut do godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas usuwaj powstającą pianę.
5. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki, pietruszkę i por. Ogórki małosolne pokrój na plasterki.
6. Po 45 minutach gotowania mięsa, dodaj pokrojone warzywa oraz ogórki do zupy. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Włącz palnik podczas zupy na najmniejszy ogień. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
8. Zupę ogórkową dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorącą, opcjonalnie posypaną posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórkową na żeberkach
zupę na żeberkach
zupę fasolową na żeberkach
zupę pomidorową na żeberkach
ogórkową zupę