Przepis na zupę z fasolową 📖

Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Noc przed gotowaniem, namoczyć fasolę w wodzie.
2. Następnego dnia, odsączyć fasolę i wrzucić ją do dużej garnka.
3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zgniecione ząbki czosnku, pokrojone marchewki, pietruszkę i seler.
4. Zalać wszystko wodą tak, aby przykryć składniki.
5. Dodać liście laurowe, przykryć garnek i zagotować.
6. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż fasola będzie miękka.
7. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę. Dodać suszony tymianek i słodką paprykę i smażyć przez około 2-3 minuty, aż zioła zaczną wydobywać aromat.
8. Następnie dodać mieszankę ziołową do garnka z zupą i gotować jeszcze przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
9. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Podawać gorącą zupę fasolową z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę fasolową
zupę fasolową na żeberkach
domowa zupe fasolowa
prostą zupę fasolową
dobrą zupę fasolową