Przepis na zupę fasolową z jaśka 📖

Składniki:
- 300 g jaśka,
- 200 g białej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Fasolę moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy w świeżej wodzie, aż będzie miękka. Odcedzamy.
2. Jaśka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
4. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
6. Dodajemy jasieńkę i smażymy, aż mięso się zrumieni.
7. Dodajemy marchewki i ziemniaki, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
8. Następnie wlewamy około 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
9. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
10. Na koniec spróbować i doprawić zupę do smaku.
11. Zupę fasolową z jaśka podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę fasolową
zupę z fasolową
zupę fasolową na żeberkach
prostą zupę fasolową
dobrą zupę fasolową