Przepis na zupę grochową na boczku 📖

Oto przepis na zupę grochową na boczku:

Składniki:
- 300 g grochu
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Groch dokładnie płuczemy i namaczamy przez noc w zimnej wodzie.
2. Następnego dnia odcedzamy groch i wrzucamy go do garnka.
3. Dodajemy do grochu pokrojony w kostkę boczek oraz liść laurowy.
4. Wszystko zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut (do momentu, gdy groch będzie miękki).
5. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w plasterki marchewki.
6. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki.
7. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-30 minut).
8. Zupę doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
9. Podajemy zupę grochową na boczku, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę grochową z makaronem
zupę grochową z grzankami
zupę grochową bez grochu
zupe grochową wojskową
zupę grochową z torebki