Przepis na zupę grochówkę bez namaczania grochu 📖
Przepis na zupę grochówkę bez namaczania grochu:Składniki:
- 500g grochu
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 200g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju lub smalcu
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego (może być gotowy lub własnej produkcji)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: kiełbasa pokrojona w plasterki jako dodatek
Instrukcje:
1. Na dużym garnku rozgrzej olej lub smalec, a następnie dodaj boczek. Smaż go na średnim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się chrupiący i puści tłuszcz.
2. Dodaj cebulę i czosnek do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj marchewki, ziemniaki i groch do garnka. Mieszaj wszystkie składniki razem.
4. Zalej wszystko bulionem lub wywarem mięsnym. Dodaj liść laurowy i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie i zupa gęsta.
6. Jeśli chcesz dodać kiełbasę, wrzuć ją do zupy około 15 minut przed końcem gotowania.
7. Gdy zupa grochówka będzie gotowa, wyjmij liść laurowy i podawaj gorącą. Możesz ją także lekko rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków, jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję.
Smacznego!