Przepis na zupę gulaszową z łopatki 📖

Składniki:
- 500 g łopatki wołowej, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklić się.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wołową i smaż na średnim ogniu do momentu, aż mięso zbrązowieje ze wszystkich stron.
3. Następnie dodaj papryki, marchewki i smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (razem z sokiem) oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrej, oregano i tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
6. Po tym czasie gotową zupę gulaszową możesz posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę gulaszową
zupę gulaszową bez mięsa
zupę gulaszową bez ziemniaków
zupę gulaszową z pulpecikami
zupę gulaszową z kociołka