Przepis na zupę gulaszową z pulpecikami 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub wołowe)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 3 średniej wielkości marchewki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z 1 posiekaną cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, oraz 1 łyżeczkę suszonego majeranku. Uformuj małe pulpeciki.
2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju. Wrzuć pulpeciki i smaż na średnim ogniu, aż z każdej strony się zrumienią. Wyjmij pulpeciki z garnka i odłóż na talerz.
3. Do tego samego garnka dodaj pokrojoną w kostkę drugą cebulę, 1 ząbek czosnku i pokrojoną w paski paprykę. Smaż na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dodaj pokrojone w plastry marchewki i ziemniaki. Smaż przez kilka minut.
5. Dodaj puszki pomidorów i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
6. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia.
7. Dodaj pulpeciki do zupy. Posyp słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
8. Gotuj zupę na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Podawaj zupę gulaszową z pulpecikami posypaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę gulaszową
zupę gulaszową bez mięsa
zupę gulaszową strogonow
zupę gulaszowa thermomix
smaczne zupę gulaszową