Przepis na zupę z zielonych szparagów 📖

Oto przepis na zupę z zielonych szparagów:

Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Usuń drewniaste końcówki szparagów, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Rozgrzej masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez około 5 minut, aż zmiękną.
3. Dodaj posiekane szparagi do garnka i smaż je przez kolejne 5 minut, mieszając, aby się równomiernie zeszkliły.
4. Wlej bulion warzywny do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj szparagi przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
5. Zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego lub w kuchennym blenderze, aż będzie gładka i kremowa.
6. Przelej zblendowaną zupę z powrotem do garnka. Wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Podgrzej zupę na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie ciepła.
9. Serwuj gorącą zupę z zielonych szparagów, ewentualnie z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub startego parmezanu.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę ze szparagów
zupę krem ze szparagów
zupe ze szparagów thermomix
gotowanie szparagów
zupę tom kha