Przepis na zupe krupnik z ryżem 📖
Składniki:- 1 łyżka masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
- 1 por, pokrojony w piórka
- 1/2 selera korzeniowego, pokrojony w kostkę
- 150 g kiszonej kapusty, odsączonej i posiekanej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki drobnoziarnistego ryżu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Kawałek boczku, opcjonalnie
- Świeży koperek do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, marchewki, pietruszkę, pora i seler korzeniowy aż do zeszklenia.
2. Dodaj kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut.
3. Wlej bulion warzywny i dodaj ryż, majeranek oraz oregano. Doprowadź do wrzenia.
4. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
5. Jeśli używasz boczku, podsmaż go na patelni, aż będzie chrupiący.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorącą zupę, posypaną boczkiem (opcjonalnie) i posiekanym koperkiem.
Smacznego!