Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym 📖
Przepis na meksykańską zupę z mięsem mielonym:Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400g), odsączona
- 1 puszka kukurydzy (300g), odsączona
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zeszklone.
2. Dodaj do garnka mięso mielone i smaż je, mieszając, aż się zrumieni i będzie całkowicie ugotowane.
3. Dodaj paprykę czerwoną do garnka i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
4. Dodaj pomidory, czerwoną fasolę i kukurydzę do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Dodaj chili w proszku, mielony kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz do garnka. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły.
6. Sprawdź i dostosuj przyprawy według swojego gustu.
7. Podawaj gorącą zupę meksykańską z mięsem mielonym, posypaną świeżą kolendrą do dekoracji.
Smacznego!