Przepis na zupe na kosciach 📖

Składniki:
- 1 kg kości wołowej (np. żeberek, szponderki)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kości umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do dużej, głębokiej garnka.
2. Dodaj do garnka cebule pokrojone w kostkę, marchewki i pietruszki pokrojone w plasterki, obrane i pokrojone na cząstki por, oraz obrane i przeciśnięte przez praskę czosnku.
3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
4. Zalej zawartość garnka zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
5. Wkładając do garnka kości i warzywa w zimnej wodzie, pozwolisz na stopniowe uwalnianie smaku i współtworzenie wyjątkowego aromatu.
6. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Możesz również gotować zupę w wolnowarze przez 6-8 godzin na niskiej mocy.
7. W międzyczasie usuwaj z powierzchni zupy powstałą pianę i tłuszcz.
8. Po ugotowaniu wyjmij kości i warzywa z garnka i odstaw na bok. Zupę przecedź przez sitko, aby usunąć wszelkie niepożądane grudki i resztki.
9. Jeśli wolisz, możesz jeszcze raz zagotować zupę, dodając do niej drobno posiekaną natkę pietruszki.
10. Z powrotem dodaj do garnka ugotowane warzywa, które możesz pokroić na mniejsze kawałki, oraz wydobyte mięso z kości.
11. Dopraw zupę solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
12. Podawaj gorącą zupę na kosciach, np. z kawałkiem chrupiącej bagietki bądź bułką. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorową na kościach
zupę ogórkową na kościach
żurek na kościach wędzonych
grochówkę na kościach wędzonych
krupnik kościach wędzonych