Przepis na zupe na rosole 📖

Składniki:
- 1 kg wołowiny (np. udziec)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka i natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą.
2. Włóż mięso do dużego garnka i zalej je zimną wodą.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Do garnka możesz również dodać kości i chrząstki wołowe, jeśli masz taką możliwość.
4. W międzyczasie obierz warzywa - marchewki, pietruszkę, seler i cebulę.
5. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na grube plastry, a cebulę przekrój na pół.
6. Włóż warzywa do garnka z mięsem.
7. Dodaj również całe ząbki czosnku.
8. Gotuj dalej na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
9. Gdy rosół będzie gotowy, odcedź wywar, pozostawiając jedynie wywar i mięso (warzywa i czosnek można wyrzucić lub wykorzystać do innych celów kulinarnych).
10. Dopraw rosół solą i pieprzem według swojego gustu.
11. Podawaj gorący rosół z pokrojonymi zielonymi liśćmi natki pietruszki i świeżo posiekaną natką pietruszki jako dekoracją.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorową na rosole
zupe grzybowa na rosole
zupe pieczarkowa na rosole
zupę szczawiowa na rosole
zupę ogórkową na rosole