Przepis na zupe pieczarkowa na rosole 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 seler
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki umyj, przetnij na plasterki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek i smaż kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż razem przez około 5 minut.
4. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i puszczą sok.
5. Posyp mąką i wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
6. Powoli wlej bulion drobiowy, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia.
7. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
8. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
9. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupe pieczarkowa na rosole z ziemniakami
zupe na rosole
zupę pomidorową na rosole
zupe grzybowa na rosole
zupę szczawiowa na rosole