Przepis na zupę pomidorową na rosole 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 litr wywaru rosołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pomidory wrzuć do wrzącej wody, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
5. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, smaż przez kilka minut.
6. Wsyp pomidory i smaż jeszcze przez chwilę.
7. Wlej wywar rosołowy, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.
8. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
10. Podawaj gorącą, dekorując świeżą bazylią.