Przepis na zupę ogórkową dla cukrzyków 📖

Przepis na zupę ogórkową dla cukrzyków:

Składniki:
- 4 średniej wielkości świeże ogórki,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka minut, a następnie odsącz.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją aż stanie się miękka i lekko złocista.
3. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
4. Wsyp pokrojone ogórki do garnka i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
5. Zalej wszystko wywarem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ogórki będą miękkie.
6. Zupę zmiksuj na gładką masę, a następnie połącz z jogurtem naturalnym.
7. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz posiekaną miętą i koprem. Delikatnie wymieszaj.
8. Podawaj zupę na gorąco, dekorując ją odrobiną jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórkową zupę
latwy zupę ogórkową
zupę ogórkową na kościach
zupę ogórkową z makaronem
zupe ogórkową z rosołu