Przepis na zupę ogórkową z makaronem 📖
Składniki:- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 garść makaronu np. łazanki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do podania
Przygotowanie:
1. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Zetrzyj ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler na tarce o grubych oczkach.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie lekko szklista.
3. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa z ziemniakami i całość smaż łącznie przez około 5 minut.
4. Następnie dodaj ogórki, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
5. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
6. Po 15 minutach gotowania zupy, dodaj ugotowany makaron i posyp koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Gotową zupę ogórkową podawaj z łyżką śmietany, która nada jej lekko kwaśnego smaku.
Smacznego!