Przepis na zupę ogórkową na kurczaku 📖
Składniki:- 500 g kurczaka (piersi lub udka)
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a ogórki pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszki obrać i również pokroić w kostkę. Por posiekać na plasterki.
3. Dodać cebulę i czosnek do mięsa i smażyć razem przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
4. Następnie dodać ogórki kiszone, marchewki, pietruszkę i por. Smażyć wszystko razem jeszcze kilka minut.
5. Wlać bulion drobiowy do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodać kminek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!