Przepis na zupę ogórkową po angielsku 📖
Oto przepis na tradycyjną polską zupę ogórkową:Składniki:
- 6 świeżych ogórków (średniej wielkości, najlepiej kiszone)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- świeże koperki do podania
Instrukcje:
1. Przygotuj ogórki poprzez ich sparzenie wrzątkiem i odcedzenie. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i masło. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smaż, aż będzie miękka i lekko zezłocista.
3. Dodaj ogórki i smaż przez około 5 minut. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
4. Dodaj ziemniaki do garnka z ogórkami i cebulą. Zalej wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym.
5. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W małej miseczce wymieszaj mąkę z kwaśną śmietaną, aż powstanie gładka pasta. Dodaj tą pastę do zupy, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
7. Dodaj posiekany czosnek do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
8. Zupę ogórkową dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj gorącą zupę ogórkową z posiekanymi kopremi jako dekoracją.
Smacznego!