Przepis na zupę ogorkowa na udkach 📖
Składniki:- 4 uda z kurczaka
- 4 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1. Uda z kurczaka umyj, osusz i posól i popieprz.
2. W dużym garnku zagotuj litr wody i dodaj uda z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, miętę i pieprz.
3. Gotuj na małym ogniu około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.
4. W międzyczasie ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
5. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
6. Po 30-40 minutach wyjmij uda z kurczaka z wywaru. Odstaw je do ostygnięcia, a wywar przecedź.
7. Do przecedzonego wywaru dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i ogórki kiszone. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na kawałki.
9. Dodaj kurczaka do gotującej się zupy, a także suszone koperk, majeranek i płatki chili, jeśli używasz. Gotuj jeszcze około 5 minut.
10. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
11. Podawaj zupę ogórkową na udkach gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!