Przepis na zupę ogórkową z mięsem 📖
Składniki:- 1 kg ogórków kiszonych
- 500 g mięsa (np. wieprzowina, wołowina lub drobiowe)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Kiszone ogórki do podania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno.
3. Marchewki, ziemniaki i pomidory umyć i pokroić w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone mięso. Smażyć, aż mięso zbrązowieje.
5. Dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie i lekko złociste.
6. Dodać marchewki, ziemniaki i pomidory. Całość dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
7. Dodać bulion, ogórki kiszone oraz przyprawy: majeranek i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Gotować na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
9. Podawać gorącą zupę ogórkową z dodatkowymi plasterkami kiszonych ogórków.
Smacznego!