Przepis na zupę ogórkową z jajkiem 📖

Składniki:
- 4 średnie ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 2 kubki wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z kapusty kiszonej
- 2 jajka
- Sól, pieprz do smaku
- Koperek do posypania

Przygotowanie:
1. Ogórki kiszone należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
3. Ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Dodaj starte ogórki i pokrojone ziemniaki do garnka. Smaż przez kolejne kilka minut.
6. Następnie dolej wywar warzywny i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
7. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku, dodaj ocet z kapusty kiszonej i dokładnie wymieszaj.
8. W oddzielnym garnku gotuj na twardo jajka. Po ugotowaniu obierz je i pokrój w plasterki.
9. Zupę podawaj gorącą, posypaną koperkiem i udekorowaną plasterkami jajka.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórkową zupę
zupę ogórkową z makaronem
zupę ogórkową z mięsem
zupę ogórkową na żeberkach
zupe ogorkowa na skrzydelkach