Przepis na zupę pieczarkowa z kaszą 📖
Składniki:- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 100g kaszy jęczmiennej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i posiekaj.
4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
5. W garnku rozgrzej masło i olej, dodaj cebulę i smaż ją na złoty kolor.
6. Dodaj pieczarki i smaż je przez kilka minut.
7. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko razem smaż jeszcze przez kilka minut.
8. Dodaj bulion warzywny i suszony tymianek. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. W międzyczasie gotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Gotową kaszę dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
11. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
12. Podawaj zupę pieczarkową z kaszą polaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!