Przepis na zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami 📖
Składniki:- 400g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 cebule, posiekane
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g makaronu (np. świderki)
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
2. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż je przez około 5 minut, aż będą miękkie i odparują nadmiar wilgoci.
3. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
4. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie gotuj makaron w osobnym garnku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron.
6. Pod koniec gotowania zupy pieczarkowej dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj gorącą zupę, posypaną posiekaną natką pietruszki, jeśli lubisz.
Smacznego!