Przepis na zupę pieczarkową z pulpetami 📖
Składniki:- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Składniki na pulpeciki:
- 400g mielonego mięsa (np. mielona wieprzowe lub mieszanka wieprzowo-wołowa)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
1. Pierwsze przygotuj pulpeciki. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Formuj pulpety - odrywaj niewielkie kawałki masy mięsnej i formuj małe kuleczki. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut. Odcedź i odstaw na bok.
3. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się złociste i będą miękkie. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną i puścić sok.
5. Do garnka dodaj podsmażone pieczarki, bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
6. W miseczce rozetrzyj mąkę ze śmietaną, dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut, ciągle mieszając.
7. Zupę blenderem zmiksuj na gładką masę. Jeśli preferujesz bardziej gęstą konsystencję, można dodać jeszcze trochę mąki lub gotować krócej.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Pulpety dodaj do zupy tuż przed podaniem. Podgrzej je w zupie przez kilka minut.
10. Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Smacznego!