Przepis na zupe serowa z pulpetami 📖
Składniki:- 500 g mięsa mielonego (np. wołowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 g sera żółtego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem przez około 5 minut, aż zmiękną.
3. Do miski dodaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Z powstałej masy formuj małe pulpety o równych rozmiarach.
5. Pulpety wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe.
6. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
7. Do garnka z pulpami dodaj śmietanę kremówkę oraz starty ser. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut, aż ser się roztopi i zupa się zagęści.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Na koniec posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
10. Zupa serowa z pulpami jest gotowa do podania. Smacznego!