Przepis na zupę pomidorową babci 📖

Składniki:
- 500g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Seler naciowy również pokrój w drobną kostkę.
4. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek oraz seler naciowy przez kilka minut, aż będą miękkie.
5. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Dodaj pokrojone pomidory, bulion warzywny, suszone bazylię, sól, pieprz oraz cukier do garnka. Dobrze wymieszaj.
7. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
8. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Zblenduj zupę przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
10. Jeśli chcesz, możesz dodać śmietankę do zupy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
11. Podawaj gorącą zupę pomidorową z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub prażonymi grzankami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pomidorową zupę
zupę pomidorową z kapusty
zupę pomidorową z przecieru
zupę pomidorową z termomiksu
zupe pomidorowa krem