Przepis na zupę pomidorową z ryżem bez mięsa 📖

Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)

Instrukcje:
1. W dużym garnku podsmaż cebulę na średnim ogniu aż do zeszklenia, około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, mieszając.
2. Dodaj marchewki i seler do garnka, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
3. Dodaj pomidory krojone i bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
4. Dodaj ryż i koncentrat pomidorowy do garnka. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
5. Dodaj suszone oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem według potrzeby.
6. Zupę pomidorową podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki dla lepszego smaku i dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorowa bez mięsa
zupę pomidorową z ryżem
prosty zupę pomidorową z ryżem
pomidorowa bez miesa
zupe fasolowa bez miesa