Przepis na zupe pomidorowa z jogurtem 📖

Oto prosty przepis na zupę pomidorową z jogurtem:

Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Na dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy przez około 5 minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler, i smażymy przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Dodajemy pokrojone pomidory, suszone oregano, suszone tymianek, cukier, sól i pieprz, i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż pomidory zmiękną.
6. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
7. Zupę blendujemy na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub miksera.
8. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
9. Podgrzewamy zupę przez kilka minut, aż będzie gorąca.
10. Podajemy zupę w miseczkach, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pomidorową zupę
zupe pomidorowa z jajkiem
latwy zupe pomidorowa
zupę pomidorową po niemiecku
zupe pomidorowa na kurczaku