Przepis na zupę pomidorową z rosołu 📖

Składniki:
- około 500 g mięsa rosołowego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- garść liści bazylii
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso rosołowe umyj i włóż do dużego garnka.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewki i seler naciowy.
3. Zalej wszystko około 2 litrami wody, wrzuć liście bazylii i przykryj garnek.
4. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki.
6. W osobnym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim koncentrat pomidorowy przez około minutę.
7. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
8. Do sosu pomidorowego dodaj mięso z rosołu i gotuj dalej przez kilka minut.
9. Wlej powstały sos do garnka z bulionem i zagotuj całość.
10. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
11. Gotową zupę pomidorową podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z bułką lub grzankami.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorową bez rosołu
pomidorowa z rosołu
pomidorową bez rosołu
zupe ogórkową z rosołu
pomidorową zupę