Przepis na zupe pomidorowa z soczewica 📖

Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
4. Dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie.
5. Do garnka dodaj pomidory krojone (razem z sokiem z puszki) oraz soczewicę. Dokładnie wymieszaj.
6. Zalej wszystko bulionem warzywnym, przykryj garnek, i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż soczewica będzie miękka.
7. Zupę pomidorową purefikuj blenderem na gładką masę (opcjonalnie – można pominąć ten krok, jeśli wolisz zupę z kawałkami pomidorów).
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorącą zupę pomidorową, a przed podaniem można ją posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego!

Podobne przepisy

pomidorowa z soczewica
pomidorową zupę
zupę pomidorową po niemiecku
zupe pomidorowa bez smietany
zupę pomidorową z torebki