Przepis na zupe rybną z głów 📖

Składniki:
- 2 średniej wielkości głowy ryby (np. dorsz, łosoś)
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Głowy ryby dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pozbądź się skrzeli.
2. W dużym garnku zagotuj wodę.
3. Głowy ryby zanurz w wrzącej wodzie na około 5 minut, aby usunąć resztki krwi.
4. Następnie wyjmij głowy ryby z wody i obierz je z ości.
5. Cebulę, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
6. Do garnka z wrzącą wodą dodaj oczyszczone głowy ryby, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i szczyptę soli.
7. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż głowy ryby będą miękkie.
8. Po ugotowaniu zdejmij głowy ryb z wywaru, a pozostałość zblenduj na gładką masę.
9. Masę rybną przelej z powrotem do garnka z wywarem.
10. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać więcej wywaru lub wody.
11. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby dobrze się zagęściła.
12. Zupę rybną podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę rybną
zupe rybna z sandacza
zupe rybna halaszle
zupę rybna z karpia
zupę rybną z pomidorami