Przepis na zupę rybną z pomidorami 📖

Składniki:
- 500g filetu rybnego (np. mintaja, dorsza)
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu rybnego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Filety rybne oczyść z ości i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
4. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę.
5. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
6. W garnku rozgrzej masło i olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
7. Dodaj marchewki i paprykę, smaż przez kolejne kilka minut.
8. Następnie dodaj pomidory i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
9. Wlej bulion rybny, dodaj suszone zioła (koperek i rozmaryn), przypraw solą i pieprzem do smaku.
10. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
11. Dodaj pokrojone filety rybne i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż ryba będzie gotowa.
12. Zupę można podawać posypaną świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę rybną
zupe rybna z sandacza
zupę rybna z karpia
zupe rybną z głów
zupę rybną z leszcza