Przepis na zupę rybną z warzywami 📖
Składniki:- 500g filetu ryby (np. dorsz, łosoś)
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do podania
Instrukcje:
1. Filety ryby oczyść i pokrój na kawałki. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zeszkli się.
2. Dodaj pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler, por oraz pomidor) do rondla z cebulą. Smaż przez kolejne kilka minut.
3. Wlej bulion warzywny do rondla. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone kawałki ryby. Gotuj przez około 5-7 minut, aż ryba będzie miękka i dobrze ugotowana.
5. Dopraw zupę solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Możesz również dodać inne przyprawy według własnego gustu.
6. Podawaj zupę rybną z warzywami gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!