Przepis na zupę strogonow z wołowiny 📖
Składniki:- 500g wołowiny (np. polędwica)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200ml bulionu wołowego
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki sosu worcester
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso wołowe pokrój w cienkie paski.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
4. Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj pokrojone mięso i smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż się zarumieni.
6. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmiękną.
7. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, gotuj przez 1 minutę.
8. Powoli dodawaj bulion wołowy, mieszając ciągle aby nie powstały grudki.
9. Następnie dodaj śmietanę, musztardę dijon oraz sos worcester. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
10. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sos zgęstniał.
11. Podawaj gorącą zupę strogonow z ulubioną dodatkową sałatką lub kawałkiem świeżego pieczywa.
Smacznego!