Przepis na zupę strogonowa z wołowiny 📖
Składniki:- 500g wołowiny (najlepiej z antrykotu lub polędwicy), pokrojonej w paski
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml bulionu wołowego
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek, posiekany (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko przezroczysta.
2. Dodaj pokrojoną wołowinę do garnka. Smaż, aż mięso będzie delikatne i lekko zrumienione z każdej strony. Odstaw na bok.
3. W tym samym garnku, dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmniejszą swoją objętość i zmiękną.
4. Dodaj mięso z powrotem do garnka i posyp mąką. Dokładnie wymieszaj, tak aby mięso i pieczarki były pokryte mąką.
5. Wlej bulion wołowy do garnka, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
6. Dodaj śmietanę, musztardę i koncentrat pomidorowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut, by smaki się przegryzły.
8. Zdejmij z ognia i podawaj gorącą zupę strogonową, posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!