Przepis na zupę z szczawiowa 📖

Przepis na zupę szczawiową:

Składniki:
- 300 g świeżego szczawiu
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szczaw dokładnie opłukać i drobno posiekać.
2. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
3. Por umyć i pokroić w plasterki.
4. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i podsmażyć przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Następnie dodać por i marchewkę, smażyć przez kolejne kilka minut.
6. Dodać do garnka pokrojone ziemniaki, szczaw i bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem.
7. Gotować na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Zupa powinna być jednorodna, więc można ją zmiksować przy użyciu blendera.
9. Na końcu dodać śmietanę i jeszcze raz zagotować.
10. Zupę podawać gorącą, ewentualnie można udekorować świeżym szczawiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę szczawiową
domowy zupę szczawiową
zupę szczawiowa na rosole
zupę szczawiową z jajkiem
zupę szczawiową ze słoika