Przepis na zupę szczawiową z jajkiem 📖

Składniki:
- 500g świeżego szczawiu
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Szczaw umyj dokładnie pod bieżącą wodą i drobno pokrój.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do momentu, aż stanie się miękka i przezroczysta.
5. Dodaj pokrojone ziemniaki i szczaw do garnka. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Następnie dodaj bulion warzywny i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
7. W międzyczasie gotuj jajka na twardo.
8. Po 20 minutach ziemniaki powinny być gotowe. Zupę można doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Jajka obierz, przekrój na pół lub pokrój w kostkę.
10. Zupa szczawiowa jest gotowa do podania. Na talerzach możesz dodać kawałki jajek jako dodatek. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami
zupę szczawiową
zupę z szczawiowa
najlepsza zupe szczawiowa
zupę szczawiowa na rosole